یکی از ابداعاتی که با گسترش اینترنت و تلفنهای هوشمند رشد کرد، پادکستها بودند. بهواسطه گوشیهای هوشمند و اپلیکیشنها، دریافت و پخش پادکست خیلی آسانتر از قبل شد و بهراحتی در دسترس همگان قرار گرفت.
بعید است اسم پادکست را تا بهحال نشنیده باشید اما در این مقاله بیشتر درمورد آن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
پادکست چیست؟
مطمئناً با رادیو و کانالهای رادیویی آشنایی کامل دارید. پادکست هم درست مشابه رادیو است بهطوریکه بعضی افراد آن را با رادیوی اینترنتی اشتباه میگیرند.
واژه پادکست (Podcast) از ترکیب دو واژه آیپاد (iPod) و برادکستینگ (Broadcasting) بهوجود آمده است. آیپاد همان دستگاه پخش موسیقی دیجیتالی شرکت اپل است که به سادگی قابل حمل است. برادکستینگ نیز به معنی ارسال گسترده است.
بهطور دقیق پادکست را مجموعهای از فایلهای صوتی میدانند که از قبل ضبط شدهاند و توسط پادگیرها (Podcatcher) در اختیار مخاطب قرار میگیرند. هر فرد میتواند با یکی از برنامههای پادگیر، به پادکستهای مورد علاقه خود گوش کند.
موضوعات پادکست ها بسیار گسترده است. از اخبار و مصاحبه گرفته تا تاریخ و فلسفه و موسیقی. بنا به سلیقه خود میتوانید موضوع یا موضوعات مورد علاقهتان را پیدا کنید. برای گوش دادن به پادکستها نیازی نیست در زمان خاصی آنلاین باشید. حتی نیازی نیست مدام کانال مورد علاقهتان را پیگیری کنید. میتوانید در کانالهای مورد علاقهتان مشترک شوید تا هر زمان اپیزود جدیدی منتشر شد از آن مطلع شوید.
یکی از مزایای پادکست نسبت به رادیوهای اینترنتی این است که نیازی ندارند مداوم به اینترنت متصل باشید. میتوانید اپیزودها را دانلود کنید و در فرصت مناسب بهطور آفلاین آنها را گوش دهید.
یک تفاوت عمده دیگر پادکست با رادیو و رادیوی اینترنتی نحوه ارائه محتوا به مخاطب است. در پادکست ها مخاطب است که موضوع و مدل متحوا را انتخاب میکند اما در رادیوها، محتوا به نوعی به مخاطب تحمیل میشود.
چرا پادکست گوش کنیم؟
به نظر من چند دلیل ساده اما منطقی وجود دارد.
- با گوش دادن به پادکست زمان میخریم. بسیاری از ما فرصت کافی برای مطالعه و آگاهی درمورد موضوعات جدید و مورد علاقهمان نداریم. اما میدانید روزانه چقدر وقت مرده داریم؟ زمان رفت و برگشت از سرکار، منتظر ماندن در ادارات یا مطب دکتر، زمانی که مشغول کارهای خانه هستیم یا زمان پیادهروی میتوانیم به پادکستها گوش دهیم.
- انتخاب با ماست. علاوه بر گستردگی موضوعات و تنوع آنها که حق انتخاب بیشتری به ما میدهند، حتی در یک موضوع خاص هم چند انتخاب داریم. فرض کنید شما به تکنولوژی یا موسیقی علاقهمندید. تنها یک کانال وجود ندارد و میتوانید از میان آنها انتخاب کنید. برخی از پادکستها بهصورت مصاحبه میزبان و مهمان هستند، در برخی دیگر دو نفر با همراهی یکدیگر اجرا میکنند و دسته عمدهای تنها با حضور یک نفر پیش میرود. بنابراین حتی در این مورد هم حق انتخاب دارید.
- نیازی نیست بهطور پیوسته آنلاین باشید. کافیست یکبار اپیزودها را دانلود کنید و هر زمان دوست داشتید به آنها گوش دهید.
- از ساده تا پیچیده! ممکن است تصور کنید در پادکستها فقط درمورد موضوعات ساده و عامیانه صحبت میشود. اما در واقعیت اینطور نیست. بسیاری از پادکستها از مباحث پایهای شروع کردهاند و به مرور به مطالب تخصصی رسیدهاند یا از ابتدا با مطالب کمی پیچیدهتر شروع کردهاند.
- ساده، مفید اما رایگان! پادکستها کاملاً رایگان هستند. بهجز تعداد کمی که بابت حق اشتراک هزینه ناچیزی میگیرند، اکثر پادکستها رایگان هستند.
از کجا پادکست گوش کنیم؟
راحتترین و سادهترین راه استفاده از اپلیکیشنهای پادگیر است. شاید تا الان از آنها استفاده کرده باشید اما بسیاری از افراد از کانالهای تلگرامی برای شنیدن پادکستها استفاده میکنند.
از بین اپلیکیشنهای موجود برای اندرویدیها گوگل پادکستز و برای آیفونیها آیتونز مناسبترینند. کست باکس نیز یکی از قویترینهاست که میتوانید جایگزین هریک از این دو کنید. پادکسترها میتوانند در همه اپلیکیشنها پادکست خود را به اشتراک بگذارند و محدودیتی از این بابت وجود ندارد.
پادکست فارسی
نمیدانم سلیقه مورد علاقه شما چه موضوعی است اما چندتا از بهترین پادکستهای موجود در زبان فارسی را معرفی میکنم.
پادکست چنلبی: طبق نظرسنجیهای انجام شده چنلبی پرمخاطبترین پادکست فارسی زبان است. این پادکست را علی بندری اجرا میکند و در هر اپیزود آن یک داستان واقعی را به نقل از یک نشریه معتبر انگلیسی زبان روایت میکند. صدای رسا و لحن جذاب علی بندری باعث شده تا پادکست چنلبی یکی از باکیفیتترینها باشد.
پادکست بی پلاس: روایتگری این پادکست هم بر عهده علی بندری است و در هر اپیزود خلاصه یک کتاب را بیان میکند. کتابهای جالبی تاکنون بررسی شدهاند که تعدادی از آنها به زبان فارسی نیز ترجمه شدهاند. اما در این پادکست علی بندری با همراهی گروه خود خلاصهها را از متن اصلی کتابها استخراج میکنند تا روایت دقیقتری داشته باشند.
پادکست آهنگساز: این پادکست به معرفی آثار آهنگسازان و بررسی کارنامه کاری آنان میپردازد. مهدی آقایی اجرای این پادکست را برعهده دارد.
پادکست اتاق موسیقی: مجلهای رادیویی که فرصتی برای شنیدن هرنوع موسیقی از هر سبک و ژانری را فراهم کرده است. این پادکست خود را کموبیش جانشین «ترانه ناسروده» میداند که سالهای قبل از رادیو بینالمللی فرانسه پخش میشد.
چگونه پادکست بسازیم؟
ایده پادکست اولین بار در سال 2000 مطرح شد و در نهایت از سال 2004 محبوبیت و همهگیری خود را آغاز کرد. با این حال همچنان بسیاری از افراد هنوز هیچگونه اطلاعاتی درمورد پادکست ندارند.
اما تعداد معدودی که با این دنیا آشنایی دارند خودشان نیز علاقه به تولید پادکست دارند. ساخت پادکست کار سختی نیست اما حتماً چند نکته اساسی را باید رعایت کنید.
نکات مهم در ساخت پادکست:
- موضوع: هر موضوعی برای تولید پادکست مناسب نیست. گفتیم که پادکست در اصل مجموعهای از محتواهای صوتی است. مشابه سریالهای تلویزیونی، پادکست هم از اپیزودهای سریالی تشکیل شده و باید حداقل در چند قسمت بتوانید درمورد موضوعی که انتخاب کردهاید، صحبت کنید. پس سعی کنید موضوع یا موضوعاتی را انتخاب کنید که محدود نباشند.
- برنامه ریزی: مهمترین اصل در تولید هرمدل محتوایی، تقویم محتوایی و برنامهریزی است. اگر بدون برنامه شروع کنید و نتوانید بهطور مرتب و مداوم ایپزودهای پادکستتان را منتشر کنید مخاطبان خود را از دست خواهید داد.
- متن: شاید فکر کنید کافیست درمورد موضوعی بخوانید و بعد هرچه به ذهنتان میرسد را مطرح کنید. این تصورات را دور بریزید و اصولی کار کنید تا
- بتوانید یک پادکست باکیفیت ارائه دهید. درمورد هر موضوعی که علاقه دارید میتوانید پادکست تولید کنید اما فراموش نکنید بعد از اینکه درمورد آن تحقیق کردید باید متنی استاندارد و باکیفیت برای آن بنویسید.
- موسیقی: یکی از عناصر تأثیرگذار در پادکستها موسیقیهای ابتدایی، انتهایی و متن آن است. مخاطب تنها صدای شما را میشنود و یکی از عناصر تأثیرگذار در جذابیت پادکست موسیقیهای آن است. اگر ساخت موسیقی را به آهنگساز حرفهای بسپارید تا اثری ویژه شما و پادکستتان بسازد، بهنوعی اثر انگشت و امضای شخصیتان را به پادکستتان اضافه کردهاید.
از طرفی با موسیقیهای ویژهای که در پادکست قرار دادهاید، در ذهن مخاطب ماندگاری ایجاد میکنید. بسیاری از ما با شنیدن یک آهنگ خاص بلافاصله بهیاد خاطرات شیرین یا تلخ خود افتادهایم. این اعجاز موسیقی است که میتواند ما را در زمان جابهجا کند و خاطراتمان را تداعی کند.
- کیفیت صدا: اصلیترین چیزی که مخاطب در پادکست با آن درگیر است صداست. بنابراین کیفیت صدا مهمترین المانی است که باید به آن توجه داشته باشید. تمام تلاشتان را بکنید که پادکست را با کیفیت بالا ضبط کنید.
نیازی نیست در ابتدای کار تجهیزات آنچنانی داشته باشید. یک میکروفون ساده و یک محیط آرام میتواند کیفیت مطلوبی را ایجاد کند. بعد از ضبط هم میتوانید با نرم افزارهای مخصوص، مانند ادوب ادیشن نویزها را حذف کنید و کیفیت صدا را بالاتر ببرید. اگر با این دست نرم افزارهای ادیت صدا مانند ادوب ادیشن آشنایی ندارید پیشنهاد میکنم این مقاله (لینک به مقاله ادوب ادیشن) را بخوانید.
جمعبندی
بسیاری از ما بهدلیل مشغله زیاد وقتی برای مطالعه کتاب و متون نداریم یا ترجیح میدهیم بهجای خواندن یک مطلب، آن را بشنویم.پادکست ها دقیقاً به همین منظور تولید میشوند و همانطور که شاهدش هستیم هر روز طرفداران بیشتری پیدا میکند.
پادکست را مجموعهای از فایلهای صوتی میدانند بهطوریکه با پادگیرها قابل دریافت باشد. یکی از دلایل محبوبیت پادکست ها گستردگی موضوعات آنهاست. از فلسفه و منطق گرفته تا موزیک و سینما و اقتصاد میتوانید کانالهایی پیدا کنید که اطلاعات علمی، مفید و بهروزی در اختیار شما قرار میدهند. همچنین در دسترس بودن یکی دیگر از مزیتهای پادکست هاست که طرفداران بسیاری را بهخود جذب کردهاست.
در این مقاله توضیح دادیم پادکست چیست و چگونه میتوانید یک پادکستر شوید. به نکات مهمی که هنگام ساخت پادکست باید به آنها توجه کنید اشاره کردیم از جمله کیفیت صدا که از اصلیترین آنهاست.